Stenålderstänket ett par steg längre

Blogginlägg  

dsc_3781_s

Att gå från LCHF till strikt LCHF som är paleo-inspirerad är ett naturligt nästa steg för många som har ätit LCHF-kost ett tag. Paleo eller stenålderskost är ju ”back to basics” och tanken är i princip att äta som våra förfäder gjorde och helt enkelt det som människan är designad för att äta.

Jag gillar tänket att gå tillbaks till rötterna och leva så som människan skapats för att göra. Kanske inte så långt att jag är sugen på att flytta in i en liten grotta och springa runt med en knölpåk och jaga sorkar, men jag tycker det är lockande att ta med sig detta tänk in i andra sammanhang och inte bara när det gäller kosten. Stenålderstänket kan ju även appliceras på träning och varför inte även hudvård?

Är det kanske så att våra kroppar mår bäst av naturlig/ursprunglig träning, det vill säga gå mycket, lite högintensiv träning då och då och vardagsträning med kroppen som träningsredskap? Jag tänker mig att stenåldersmänniskan fick högintensiv träning när de jagade eller själva jagades och sedan blev det vardagsträning genom att man helt enkelt rörde på sig, lyfte lite grejer, var ute och klättrade i träd för att plocka frukt eller nötter och liknande träning.

När det gäller hudvård så tänker jag som så att kroppen och då huden är designad för att klara sig själv i det avseende att huden skapar sitt egna fettlager som skyddar och smörjer och ser till så att huden tål och står emot yttre påfrestningar. Sabbar vi kanske detta när vi dagligen tvättar oss och dagligen smörjer in oss eftersom vi hela tiden tvättar bort vårt naturliga hudfett? Ju mer vi tvättar och smörjer oss desto torrare kanske vi blir? Använder vi dessutom hudvårdsprodukter som INTE innehåller naturliga råvaror utan istället kemiskt framställda eller processade råvaror, som inte har kvar några nyttigheter, är risken stor att huden bara ger sken av att vara mjuk som en bebisrumpa… i själva verket ligger det vi smörjer in oss med bara som en hinna utanpå huden i väntan på att bli avtvättat vid nästa dusch.

Jag har själv tidigare smörjt in mig som en tok, särskilt på vintern, eftersom jag har så torr hud. Sen ett halvår tillbaka har jag dock tänkt en del på detta och helt enkelt slutat smörja in kroppen. Det som har hänt är helt enkelt att jag inte är så torr längre! Huden verkar reglera sig själv bättre och jag har till och med armbågar som är lena som en ekorrsvans! Att jag får i mig bra fetter och lite extra omega-3 tillskott och annan bra och ren mat bidrar så klart också till detta. Hudens hälsa kommer nog till största delen inifrån och inte utifrån. Sedan tror jag i och för sig att man någon gång då och då kan hjälpa till lite med en kroppsolja eller kräm gjord på naturliga ekologiska råvaror som verkligen tillför huden näring och vitaminer och inte bara lägger sig som en hinna ovan på.

Jag tror även att det moderna samhällets överkonsumtion av att tvätta sig en eller flera gånger om dagen kanske är lite överdrivet. Man kan ju tvätta sig där det behövs men jag tror inte man behöver skrubba hela sig varje dag. Ett mer måttligt duschande är nog bara bra för huden. Därmed inte sagt att man behöver gå till extremfallet åt andra hållet och bli en riktig grottmänniska.

Så för att summera ett långt inlägg: hudens hälsa kommer inifrån, låt huden reglera sig själv och ska du smörja in dig använd rena, ekologiska och naturliga produkter! Testa även lite mer “naturlig” träning med kroppen som enda redskap.

Vill du läsa mer om naturlig hudvård, bra och fet mat som hjälper till att få välmående hud så kika in på min blogg Ekofilosophie för dagliga inlägg med egna recept, som är LCHF/paleo, och en massa annan kul läsning. Följ mig även gärna på min bloggs Facebook-sida!

Här bjuder jag på ett recept på en riktigt maffig hamburgare, smaklig måltid!

(Visited 270 times, 1 visits today)

Relaterat innehåll

Maffiga hamburgare med aubergine och chilimajonnäs

En variant på LCHF-hamburgare utan bröd eller sallads-wrap. Använd helt enkelt en aubergine istället för bröd! Snyggt, annorlunda och mättande!...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!