Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/veckans-istallet-for/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Veckans istället för…. risifrutti

Blogginlägg  

När man gör en livsstilsförändring så blir man ju väldigt mån om vad man stoppar i sig. Ju mer man lär sig och ju bättre man mår, så blir man ju självklart ännu mer mån. Inget konstigt med det.

Men en sak gör mig lite konfunderad. Man börjar köpa hem bra råvaror och lagar god och hälsosam mat. Man läser böcker och går med i facebook-grupper och lär sig mer och mer om vad som är bra mat och hur maten påverkar oss. Men något som jag märkt av är att man ofta är mer osäker när det kommer till våra barn. Även om vi vuxna skippar pastan, så kokar man pasta till våra små. Frågan kring barn och mat är känslig och jag tror att många känner sig för osäkra för att plocka bort mat som man egentligen vet inte är helt 100.

Jag tror att en stor del i det är att vi vill inte göra mat till en grej för våra barn. Vi vill inte sätta upp förbud och svartlista vissa typer av mat. Och den tanken tror jag i grund och botten är sund och något som vi gör med kärlek och omtanke till våra barn. Men jag tror att det skulle vara bra att tänka ett steg längre. Om de växer upp med saft, pasta, kex, bullar osv som stapel-varor i hemmet, så blir ju det naturligt för dem och en vanan som de tar med sig in i vuxenlivet. Är det vad vi vill? Är den rätt form av kärlek och den start in i vuxenvärlden som vi vill ge våra barn?

Mina barn får äta allt. Jag är noga med att inte sätta upp förbud och undviker att prata om mat som bra eller dålig. Istället försöker jag lära dem vad som är bra bas-mat och vad som är sällan-mat som man kan unna sig att äta av ibland. Det är inget som jag pratar med barnen om utan jag bara gör det. Min tanke är att vilken mat man äter ska bli lika självklart som att borsta tänderna. De ska inte vara någon grej. Sockriga frukostflingor finns inte i vårt hur och inte heller kex med härdade fetter och tonvis med fruktos glykossirap. Men om vi är på kalas så får de självklart äta av tårtan.

Som ni vet så är bra mat absolut inte lika med tråkig mat som många annars tycks tro. Jag vill att mina barn ska äta god mat utan att få i sig alla tillsater och socker som mycket av det i butikerna innehåller. Det goda utan struntet alltså. Jag ser till att det finns bra alternativ till de sämre alternativen som är minst lika goda.

Inga förbud men bättre alternativ. Den tanken hade jag tänkt bygga vidare på och försöka inspirera och tipsa er om små enkla tips till bättre alternativ.

Först ut som denna veckas “istället för” är risifrutti, Jag tror att många föräldrar har ett hum om att risifrutti inte är det bästa men så farligt kan det väl inte vara när det marknadsförs som ett bra mellanmål som t o m våra stora idrottsstjänor äter?

Jag tror inte att någon skulle ge sitt barn upp emot 11 sockerbitar till frukost eller mellanmål men det är ju faktiskt det man gör när man ger dem en risifrutti.

Mina barn tycker att risifrutti är supergott. Konstigt annat, vilket barn gillar inte godis liksom? Barn ska inte behöva tänka på mat i form av antal sockerbitar utan där är det vårt ansvar som vuxna att gå in.

Lika gott som risifrutti, tycker mina barn att kesofrutti är. Jag brukar blanda 1 dl keso med 0,5 dl vispad grädde och toppa med någon matsked bär. Det ger istället för 11 sockerbitar tillsatt socker, ca 2 sockerbitar av naturligt socker. Enkelt att göra och ett mycket bättre alternativ för våra barn.

 

 

 

(Visited 384 times, 1 visits today)

Relaterat innehåll

Jordnötsrutor

Underbara små godbitar med den oslagbara kombon jordnötter och choklad!...

Dadelbollar (utan nötter)

Dadelbollar (utan nötter) är en stor favorit hos mina barn. Sötman och krämigheten från dadlarna ihop med kakaon är fantastiskt god! Ett perfekt alter...

Zucchini och morotsfrallor

De här frallorna är verkligen helt fantastiska! Mjuka, saftiga och gör gott för både kropp och själ. Dessutom är de nötfria och perfekt för dig som är...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!