Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/5-livsmedel-att-valja-eko/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

5 livsmedel att välja eko

Blogginlägg  

Att det är bra att välja ekologiskt, det tror jag vi alla skriver under på. I dagens samhälle blir vi allt mer uppmärksamma på vad det är vi egentligen stoppar i oss och hur det påverkar oss. Jag tror att vi är många som gärna skulle vilja byta ut alla livsmedel mot ekologiska och giftfria alternativ. Men många av oss har inte möjlighet att byta ut allt och då är det viktigt att tänka på att ett ekologiskt val är bättre än inget. I det här inlägget tänkte jag dela med mig av mina tankar kring de livsmedel vi bör byta ut först och främst.

  • Kaffe – På kaffeplantagen används ett av de mest skadliga bekämpningsmedel som finns och det är sedan länge förbjudet i Sverige och EU. Det är farligt för de som arbetar på plantagen, för naturen och för oss som brygger kaffe på de rostade bönorna. I min mataffär kostar 450 gr ekologiskt kaffe ca 30 kr jämfört med samma pris för 500 gr oekologiskt/besprutat kaffe. Jag lägger personligen gärna de extra kronorna för att slippa få i mig bekämpningsmedel då jag dricker flera koppar dagligen.
  • Mejeriprodukter – I mejerikylen har pris-skillnaden mellan de ekologiska och oekologiska alternativen minskat rejält de senaste åren. Om du väljer ekologiskt här så bidrar du med friskare vatten, mindre utsläpp och en ökad mångfald av fåglar och blommor.
  • Bananer och vindruvor – Mina barn äter bananer mer eller mindre varje dag och det är viktigt för mig att alltid köpa ekologiska bananer. De är inte mycket dyrare, och på allt fler ställen säljs de till samma pris eller till och med billigare än oekologiska bananer. Vindruvor däremot, där är prisskillanden avsevärd och därför avstår jag hellre att köpa vindruvor över huvudtaget. Både bananer och vindruvor besprutas kraftigt. Bekämpningsmedlen på bananplantagen riskerar att ge både arbetarna och deras barn nervskador. Vindruvor suger åt sig extra mycket gift pga sitt tunna skal som vi även äter upp (bananen skalar vi ju). Tester har visat att vindruvor innehåller rester av närmare 30 olika bekämpningsmedel. Kom ihåg att russin är vindruvor.
  • Rött kött – Ekologiskt kött kostar mer, men kanske är det ändå värt de extra pengarna och istället äta lite mindre portioner? Fördelarna med att köpa ekologiskt är desamma som för mejerier plus att du vet att djuren har haft det bra.
  • Potatis – nu är det kanske inte så många av Matkärleks läsare som äter potatis men om du eller din familj äter potatis, så välj ekologiskt. Den sort som besprutas allra med är King Edward.

Det här är mina tips och mitt råd till dig är att göra de val som passar dig och din familj bäst. Och kom ihåg, ett ekologiskt val är bättre än inget!

Här är en länk till ett gammalt inlägg på min andra blogg där jag berättar mer om anledningarna till varför vi bör välja ekologiskt (länk).

(Visited 566 times, 1 visits today)

Relaterat innehåll

"Mina barn gillar inte grönsaker"

Kommentaren "mina barn gillar inte grönsaker" eller andra liknande kommentarer/tankar kring vad barn gillar eller inte gillar och vad som är bra mat f...

Helgen i backspegeln

Hej på er! Hur har helgen varit? Har ni haft tur och lyckats fånga några solstrålar? Imorgon börjar min sista lediga veckan innan vardag och jobb d...

Mat efter säsong

Jag är en stor anhängare av att äta mat efter säsong. Anledningarna är flera, till exempel: Miljövänligare, kortare väg för maten att transportera...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!