Pestolax i ugn
Enkel med lyxig är pestolaxen som passar till såväl vardag som fest. Är man ensam kan man göra två portionsbitar lax och spara ena biten till nästa dags lunch. Vankas det kalas för hela tjocka släkten, då gör du en hel laxsida på 2–3 kilo.
Antal: 4 portioner
- Energi: 741 kcal
- Protein: 35 gram/portion
- Fett: 66 gram/portion
- Kolhydrater: 2 gram/portion
Ingredienser
- 800 g lax, i bit eller 4 portionsbitar
- 1/2 dl pesto
- salt & peppar
Grön sås
- 1 dl pesto
- 1 dl majonnäs
- 1 dl yoghurt
- salt & peppar
Gör så här
- Lägg laxen med skinnsidan ner på bakpapper eller i en oljad ugnsform. Bred pesto på fisken, salta och peppra.
- Stek fisken i ugnen på ganska hög värme – 200 till 225 grader
– beroende på om du använder hel bit eller portionsbitar. Känn efter så att fisken är knappt genomstekt, inte mer. 15 minuter för portionsbitarna och kanske 30 minuter eller mer för hel sida. - Under tiden som fisken är i ugnen blandar du ihop såsen. Recept på pesto och majonnäs finns på sidorna 26 och 33.
- Servera med kokt broccoli eller en matig sallad.
TIPS! En variant på detta recept är lime- och samballax. Byt ut peston mot crème fraiche smaksatt med rivet limeskal och en klick sambal oelek. Tillagas på samma sätt.
Fotograf: Emma Shevtzoff














