Hel kyckling i ugn med smörstekt vitkål
Ingredienser
- 1 gårdskyckling, ca 1 ½ kg
- salt, peppar
- 2 tsk grillkrydda eller paprikapulver
- 100 g smör
- 1 citron, i klyftor
- 3 gula lökar
- ½ dl vatten
- 800 g vitkål
- 50 g smör
- salt, peppar
Gör så här
1. Ta fram kycklingen. Torka den ordentligt med hushållspapper. Salta och peppra runt om kycklingen, även invändigt. Snåla inte med saltet. Gnid in kryddan. Lägg i en smord ugnsform med hög kant.
2. Skala och dela löken i rejäla klyftor och lägg runt om. Samma sak med citronen. Skär/hyvla smöret över kycklingen. Salta och peppra.
3. Ställ formen långt ner i ugnen och stek 1½ timme eller mer, beroende på storlek, i 175 grader. Då och då ska man ösa fågeln med stekskyn och eventuellt spä på med vatten.
4. Strimla vitkålen med osthyvel eller i matberedare. Stekt i smör och krydda.
Fotograf: EMMA SHEVZTOFF
















