Vardagsgoda kokosplättar

- Energi: 475 kcal
- Protein: 13 gram/portion
- Fett: 80 gram/portion
- Kolhydrater: 5 gram/portion
Ingredienser
- 6 ägg
- 1 krm salt
- 2 msk kokosolja
- 1 burk krämig kokosmjölk (400 ml)
- 1 dl kokosmjöl
- 1 tsk bakpulver
- smör eller kokosolja att steka i
- HALLONSYLT
- 1 msk chiafrön
- 3-4 msk hett vatten
- 100 g hallon
- 1 krm äkta vaniljpulver
Gör så här
1. Dela äggen och vispa vitorna hårt med salt. Ställ åt sidan.
2. Vispa äggulor, olja och kokosmjölk separat. Du måste inte dela äggen. Plättarna blir mindre fluffiga men smaken är densamma.
3. Mixa kokosmjölken slät. Tillsätt kokosmjöl och bakpulver och blanda till en jämn smet.
4. Vänd försiktigt ner äggvitorna i smeten. Låt vila 5 minuter.
5. Stek i smör eller kokosolja, gärna i plättjärn, någon minut på varje sida på medelhög värme.
6. Servera med smält smör och sockerfri hallonsylt.
HALLONSYLT
1. Mixa allt i en bägare och låt svalna. Håller upp till 4–5 dagar
i kylskåp
TIPS!
Kokosmjöl är ett nyttigt alternativ till mandelmjöl. Men det är stor skillnad mellan olika fabrikat avseende kolhydrat- och fiberhalt, så läs det finstilta och testa dig fram när det gäller dosering. Jag brukar köpa kokosfibermjöl från Aman Prana, som finns i välsorterade matbutiker och på nätet.
Fotograf: Emma Shevtzoff