Torskrygg med hollandaise

- Energi: 1219 kcal
- Protein: 25 gram/portion
- Fett: 103 gram/portion
- Kolhydrater: 21 gram/portion
Ingredienser
Skrei
- 800 g torskrygg (MSC-märkt)
- 1 dl salt
- 1 l vatten
- 200 g tärnat sidfläsk/bacon
Grönärtspuré
- 200 g ärtor
- 1 blomkålshuvud
- 50 g smör
- 2,5 dl crème fraiche
- salt & vitpeppar
Bakad rödlök
- 3-4 rödlökar alt. 10-15 steklökar
- 1 dl äppelcidervinäger
- ev 1 msk honung eller annan sötning
Hollandaise med dill
- 250 g smör
- 3 äggulor
- 2 msk äppelcidervinäger
- saften från en halv citron
- salt & vitpeppar
- 1 knippe dill
Gör så här
Sätt ugnen på 150 °C. Rimma torskryggen i en vatten och salt i ca 1 timme. Skala och dela rödlöken i båtar. Lägg i en ugnsform, häll över äppelcidervinäger (ev. blandat med sötning) och baka i ugn tills löken mjuknat men fortfarande är krispig (ca 0,5 h).
Grovhacka och koka blomkålen. Tillsätt ärtorna någon minut innan blomkålen är klar. Häll av och stavmixra med smör och créme fraîche. Smaka av med salt och peppar. Knaperstek sidfläsket. Torka av torskryggen med lite papper. Lyft upp sidfläsket och låt rinna av på papper. Halstra torskryggen i fettet från sidfläsket, några minuter på varje sida. Lägg över fisken i en ugnsform och baka i ugn tills innertemperaturen når 52 °C.
Under tiden gör du såsen: smält smöret i en kastrull hacka dillen och rör ner. Vispa ihop övriga ingredienser i en annan kastrull och värm över vattenbad tills blandningen tjocknar (ca 85 °C, se upp med kokpunkten). Tillsätt dillsmöret lite i taget medan du vispar. Ta ut torsken och låt vila några minuter. Servera och njut!
- Recept
- Reportage
- Inspiration
- Erbjudanden