Ugnsbakad laxfilé med sparris och citronsmörsås

- Energi: 735 kcal
- Protein: 35 gram/portion
- Fett: 64 gram/portion
- Kolhydrater: 6 gram/portion
Ingredienser
Ugnsbakad lax
- 4 färska laxfiléer
- salt & peppar
- citronsaft
- smör
Citronsmörsås
- 100 g smör
- 200 g färskost (philadelphia)
- 1 vitlöksklyfta
- 1 ekologisk citron, saften
- saft & peppar
- persilja
- gurkmeja (mest för färgens skull)
- 1 äggula
Sparris
- 1-2 knippe färsk sparris
- smör
- salt & peppar
Gör så här
Placera filéerna i en ugnsform, salta och peppra, pressa ev över lite färsk citron. Hyvla en skiva smör (med osthyvel) och lägg ovanpå laxen. Sätt en köttermometer i en av filéerna på det tjockaste stället. Kör i ugnen på 175 grader tills innertemperaturen är ca 56 grader, 15–20 min . Gör i ordning såsen och sparrisen under tiden laxen är i ugnen.
Smält smöret till såsen i en kastrull (låg värme), lägg i färskosten och vispa runt tills även den har blivit flytande. Pressa i en vitlöksklyfta, saften av en citron, salt, peppar, persilja (jag använder fryst) och lite gurkmeja. Lägg i äggulan, krydda mer om det behövs och låt puttra några minuten. Blir såsen för tjock kan man hälla i ytterst lite vatten eller låta en extra klick smör smälta ner i såsen.
Skär bort den yttersta träiga delen på sparrisen. Fräs på med en klick smör i grillpanna någon minut på varje sida. Salta och peppra.
Jessicas blogg hittar du på tjockkocken.se!
*Näringsberäkningen är gjord på filén, sparris och smörsåsen.
Fotograf: Emma Shevtzoff