Ugnsbakad laxfilé med sparris och citronsmörsås

Antal: 4 portioner
  • Energi: 735 kcal
  • Protein: 35 gram/portion
  • Fett: 64 gram/portion
  • Kolhydrater: 6 gram/portion

Ingredienser

  • Ugnsbakad lax

  • 4 färska laxfiléer
  • salt & peppar
  • citronsaft
  • smör
  • Citronsmörsås

  • 100 g smör
  • 200 g färskost (philadelphia)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 ekologisk citron, saften
  • saft & peppar
  • persilja
  • gurkmeja (mest för färgens skull)
  • 1 äggula
  • Sparris

  • 1-2 knippe färsk sparris
  • smör
  • salt & peppar

Gör så här

Placera filéerna i en ugnsform, salta och peppra, pressa ev över lite färsk citron. Hyvla en skiva smör (med osthyvel) och lägg ovanpå laxen. Sätt en köttermometer i en av filéerna på det tjockaste stället. Kör i ugnen på 175 grader tills innertemperaturen är ca 56 grader, 15–20 min . Gör i ordning såsen och sparrisen under tiden laxen är i ugnen.

Smält smöret till såsen i en kastrull (låg värme), lägg i färskosten och vispa runt tills även den har blivit flytande. Pressa i en vitlöksklyfta, saften av en citron, salt, peppar, persilja (jag använder fryst) och lite gurkmeja. Lägg i äggulan, krydda mer om det behövs och låt puttra några minuten. Blir såsen för tjock kan man hälla i ytterst lite vatten eller låta en extra klick smör smälta ner i såsen.

Skär bort den yttersta träiga delen på sparrisen. Fräs på med en klick smör i grillpanna någon minut på varje sida. Salta och peppra.

Jessicas blogg hittar du på tjockkocken.se!

*Näringsberäkningen är gjord på filén, sparris och smörsåsen.

Receptförfattare:

Fotograf: Emma Shevtzoff

Relaterat innehåll

Myntasås

Blanda alla ingredienser och låt stå i kylen medan resten av maten tillagas. Vid servering toppa med lite extra mynta samt ev ringla över lite olivolj...

Lammfärsbiffar med fetaost

Blanda lammfärsen och övriga ingredienser till en fast smet. Låt gärna stå någon timme så alla smaker sätter sig bättre. Blöt händerna och forma bi...

Blomkålstabbouleh

Dela blomkålen i mindre bitar. Koka al dente ca 5–6 min. Häll av vattnet men låt blomkålen ånga av över plattan så vätskan försvinner. Kör blomkålen i...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!