Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/veckans-naringskoll-kalrabbi/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Veckans Näringskoll: Kålrabbi

Blogginlägg  

 

Foto: PIxabay

Foto: Pixabay

 

Har du någon gång ätit denna grönsak? Kålrabbi. Om du har sett den på grönsakshyllan i affären och bara gått förbi den är du inte ensam. Till för några veckor sedan gjorde jag likadant. Kålrabbin var för mig en anonym och svårtolkad grönsak. Hur tillagar man den? Är den verkligen god? Jag hittade ett recept på renskavspytt  med kålrabbi så då var jag tvungen att prova. Jag uppskattar alla nya bekantskaper i mina matvanor. Jag insåg att jag nog har undervärderat denna grönsak. Den smakar bra och är användbar i flera recept. En Googlesökning på grönsaken tar oss till ugnsrostad kålrabbi, kålrabbi som råkost, lätt sjuden och sedan toppad med en klick smör, som carpaccio eller varför inte i en gratäng.

Man äter mer kålrabbi i Tyskland. Namnet härstammar även därifrån, kohl från kål och rube från rova. Kålrabbins ursprung i naturen är samma som hos blomkål, broccoli, grönkål och brysselkål. De är alla framavlade från den vilda kålen. Kålrabbi är alltså som en blandning mellan kål och rova. Man tror att den började förekomma i Europa i mitten av 1500-talet.

Kålrabbin växer ovan mark och kan väga allt från ett halvt till fem kg! Den finns i färgerna grön och violett.

Förutom att den är god innehåller den en del näring. Per 100 gram innehåller kålrabbi 4,5 gram kolhydrater,1,8 gram fiber, 0,4 mg järn och hela 62 mg av vitamin C (Rekommenderat dagligt intag av vitamin C är 75 mg).

Var inte rädd för att prova något nytt i helgen. Vem vet, kanske hittar du en ny favorit i grönsaksdisken.

Jag tar tacksamt emot recept på vad jag kan göra med denna nya bekantskap i köket.

 

Trevlig helg!

/Eva

 

P.S Ni har väl inte missat att vi även finns på Instagram som @dietisterna D.S.

(Visited 881 times, 1 visits today)

Relaterat innehåll

Kärleken till grönsaker

Blomkålsmos, zucchinipasta, fylld paprika, avokadoröra, coleslaw och stekt brysselkål. Grönsaker går att variera i all oändlighet och de har en självk...

Superfoods: Gröna blad

Under sommaren och semestern är det inte alltid som tiden räcker till och det är inte lika lockande att vara inne i köket och laga mat. Så vad pass...

Nitratladda med rödbetor

I helgen gick Stockholm halvmarathon av stapeln. Det var 12 242 tappra löpare som gick i mål. Dessa löpare hade förberett sig på olika sätt. Kolhydrat...

Bär- en av sommarens höjdpunkter

Sommaren närmar sig trots att det kan vara svårt att tro det när man tittar ut och möts av det envisa regnet. Sommaren är en höjdpunkt för många. Efte...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!