Påsktårta
- Energi: 389 kcal
- Protein: 6 gram/portion
- Fett: 36 gram/portion
- Kolhydrater: 10 gram/portion
Ingredienser
Chokladfromage
- 150 g mörk choklad
- 3,75 dl grädde
Marsipan
- 2 dl mandelmjöl
- 1 dl sukrin melis
- 0,5 krm guarkärnmjöl
- 0,5 äggvita
- 1 droppe bittermandelarom
- gul hushållsfärg
Mandelbotten
- 25 g smör
- 0,5 paket saffran
- 0,5 dl sukrin melis
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 dl mandelmjöl
- 0,5 msk bovetemjöl
- 1 droppe bittermandelarom
- 1 ägg
Saffranskräm
- 1 gelatinblad
- 1 vaniljstång
- 50 g smör
- 2 dl grädde
- 4 äggulor
- 1 dl sukrin melis
- 0,5 paket saffran
Chokladglasyr
- 150 g mörk choklad
- 1,5 dl grädde
- 1 tsk smör
Tillbehör
- Granatäpplekärnor
Gör så här
Dag 1: Förbered chokladfromagen som ska stå i kylen över natten. Marsipanen kan göras då också. Chokladfromage: Hacka chokladen och koka upp grädden. Slå grädden över chokladen och rör tills det blivit en fin, jämn blandning. Ställ i kylen över natten.
Marsipan: Blanda de torra ingredienserna väl. Blanda äggvita, bittermandelarom och gul hushållsfärg. Knåda varsamt ihop till en jämn massa. Om äggvitan är stor kan du behöva lite mer mandelmjöl. Av marsipanen kan du göra olika typer av godis – kycklingar, bitar doppade i choklad med mera. Förvara marsipanen i kylen.
Dag 2: Baka först mandelbottnen, gör sedan saffranskräm och chokladglasyr.
Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Tillsätt saffran. Blanda de torra ingredienserna väl. Rör ut bittermandelarom i ägget. Blanda äggblandningen i de torra ingredienserna. Häll sedan i det smälta smöret, blanda väl. Häll upp på bakplåtspapper, låt det flyta ut till en rundel ca 16 cm stor Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna
Tårtan: Ta en form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter. Klä formen med plastfolie. Börja med att lägga mandelbottnen längst ner. OBS! Bottnen ska vara lite mindre än själva formen.
Chokladfromagen: Ta fram chokladfromagen från kylen och vispa med elvisp en kort stund. Vispa inte för länge – då blir den grynig. Fördela fromagen jämt i formen och ställ in i kyl en stund.
Saffranskräm: Lägg gelatinbladet i blöt. Skrapa ut vaniljkornen och lägg dem med samtliga ingredienser inklusive vaniljstången i en tjockbottnad kastrull. Låt smälta samman och rör till en jämn smet. Låt den sjuda tills den tjocknar. Tillsätt det urkramade gelatinet och låt det smälta i krämen under omrörning. Ta av från värmen och låt krämen svalna. Ta ut tårtan från kylen och häll i saffranskrämen. Låt stå kallt igen ett par timmar.
Chokladglasyren: Hacka chokladen och koka upp grädden. Slå grädden över chokladen och rör så det blandas väl. Tillsätt sedan 1 tsk smör och rör försiktigt fram en fin glans.
Till sist: Ta fram tårtan och lossa den från formen och ta bort plastfolien. Ställ tårtan på ett fat som är lite mindre än själva tårtan. Häll sedan glasyren över tårtan så att det täcker överallt. Ställ in i kyl igen så att glasyren får stelna. Dekorera med valfri mängd marsipankycklingar och granatäpplekärnor!
- Recept
- Reportage
- Inspiration
- Erbjudanden














