Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/fran-lchf-till-strikt-mejerifri-lchf-med-paleoinslag/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Från LCHF till strikt mejerifri-LCHF med paleoinslag

Blogginlägg  

Trenden för LCHF:are som har ätit LCHF-kost ett tag verkar vara att gå mer och mer mot strikt LCHF som gärna är mejerifri, tillagad på rena ekologiska råvaror och att man kanske har ett inslag av paleo/stenålderskost också.

Jag tror många LCHF:are går igenom olika faser och att många av oss har samma faser. När jag började med LCHF åt jag fet yoghurt med en massa nötter till frukost, energität mandelgröt, bacon på längden och tvären, ost i stora lass och för att inte glömma att den mesta mat jag tillagade var grytor av olika de slag där såsen helt enkelt var 100% grädde med olika kryddblandningar.

Jag har även haft en period då jag bakade väldigt mycket, typ mer än vad jag någonsin gjort tidigare. Jag var liksom tvungen att bevisa att det minsann går att baka och äta kakor med mer utan vanligt mjöl och socker. En del saker blev goda andra funkade inte alls. Det var främst svårt att släppa konceptet macka. Som hard core LCHF:are förstår jag nu inte mackproblematiken… det är ju bara att rulla ihop sitt pålägg runt en inte alltför diskret mängd smör 😉

Efter ett tag skippade jag mandelgröten och den feta yoghurten med alla nötter. Helt enkelt för att jag insåg att jag fick i mig för mycket energi på det sättet. I samma veva insåg jag att all grädde trots allt blir en hel del kolhydrater, särskilt när det kombineras med nötter, fet yoghurt, ost och mandelmjöl.

Ju längre tiden gick desto striktare blev min kost och behovet av en massa LCHF-bakverk och mejeriprodukter avtog. Nu äter jag strikt LCHF med i princip inga mejeriprodukter förutom nån liten ostbit då och då och nån liten gräddklick då och då. Mitt paleo-inslag i kosten är att jag äter lite nötter ibland och att det lite då och då blir någon efterrätt med hemodlade bär eller hemodlade äpplen. Alla mejeriprodukter har istället ersatts av smör, olivolja och kokosolja samt det fett som finns naturligt i kött, fisk och ägg.

Så nu äter jag en strikt LCHF-kost utan mejerier men med enstaka inslag av bär och nötter. Jag köper så mycket ekologiskt och närproducerat som jag kan och jag gör det mesta själv från grunden. Jag vill alltså undvika alla konstiga tillsatser och e-ämnen så långt det bara går. Ren mat helt enkelt.

På samma sätt som det i början är svårt att hitta på vad man ska äta när man inte längre äter kolhydrater är det svårt att hitta på maträtter utan mejeriprodukter. Men det går och det blir fantastiskt gott! Tur att det går att äta smör och ägg i stora mängder!

Vill du också gå över till en mer mejerifri strikt variant av LCHF? Då ska du kika in på min blogg Ekofilosophie eller följa mig via min bloggs Facebook-sida! Där hittar du alla mina recept och i princip alla är mejerifria (kan smyga sig in lite ost någon gång och lite grädde i någon efterrätt).

På min blogg hittar du bland annat mitt recept på pizza där jag skippar osten i pizza-botten, recept hittar ni här.

dsc_2536_s

Här nedan bjuder jag på ett enkelt men gott recept på en paleo-efterrätt: äppelkompott med nöt-kross.

dsc_3350_s

(Visited 18 432 times, 4 visits today)

Relaterat innehåll

Äppelkompott med nöt-kross

En god och höstlik efterrätt som med fördel görs på egenodlade syrliga äpplen. Toppas med knapriga nötter smaksatta med kanel och kokosolja :)...

Kotletter med ägg- och grönsaksröra

En snabb rätt som är mejerifri, paleo och strikt LCHF. Lite extra mättande med några ägg i grönsaksröran!...

Ekofilosophies keto-bollar

En variant på den klassiska havre/chokladbollen fast för LCHF:are... dvs lite fetare och lite godare. Här har ni min variant på den omtalade keto-boll...

Etiopisk Bako-gryta

Nya smaker från nya länder, dags att testa mat med inspiration från Etiopien! Denna gryta är lättlagad och perfekt som storkok!...

Äggmacka med blomkålsbröd

En äggmacka är ju aldrig fel, särskilt inte om dessutom mackan delvis är gjord av ägg ;) Relativt proteintät macka med andra ord :)...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!