Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/lchf-event-saffle-en-fantastisk-helg/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

LCHF Event Säffle – En fantastisk helg

Blogginlägg  

Då sitter vi i bilen, jag och Pernilla Lantz, på väg hem från LCHF eventet 2015. Vägen hem till Gävle går via Falun.

Vilken helg det varit! Härliga människor samlade på samma ställe med ett gemensamt intresse för kost och hälsa. Jag åker hem glad och lycklig efter alla pratstunder med gamla och nya vänner, med massor av ny kunskap och full av inspiration. Mycket skratt har det blivit.

Helgen har bjudit på fantastiska föreläsare som alla har bjudit på sig själva, sin kunskap och erfarenheter.

Arrangörerna hade verkligen gjort ett bra jobb. Många av deltagarna på eventet bodde på Duse camping och samlades på kvällarna för grillning och avslappnat umgänge under partytälttaket. Sommaren verkar dessutom vara på ingång och vi fick riktigt fint och soligt väder.

Det var första gången jag var på LCHF Eventet men definitivt inte den sista!

Här kommer en sammanfattning av föreläsningarna Dag 2.

Anders Tengblad

Anders Tengblad

Anders Tengblad

Anders höll en mycket intressant föreläsning om kost och diabetes.

Han arbetar som distriktsläkare på Wetterhälsan och har stor erfarenhet av att ge kostråd till diabetiker.

Han berättade allmänt om diabetes, om hur utvecklingen ser ut. Diabetes ökar i övriga världen men antalet nyinsjuknade har minskat i Sverige. Intressant.

Han pratade om hur vi kan minska naturalförloppet. Den förväntade försämring för en diabetiker. Är det bara att springa mer samtidigt som man fortsätter äta 50-60 % kolhydrater. Varför har inte diabetesvården kommit till insikt att socker som höjer blodsockret ska undvikas?
Han talade bl a om att fettlever är ett förstadium till diabetes orsakat av för mycket snabba kolhydrater.

Ann Fernholm

Ann Fernholm

Ann Fernholm

Ann Fernholm, författare och vetenskapsjournalist talade engagerat om socker och hur vi ska undvika att nästa generation drabbas av de moderna sjukdomarna som är kopplade till socker. Hennes nya bok Det sötaste vi har handlar om detta. Hon menade också att forskarvärlden behöver granskas precis som politiker.

Hon berättade en anekdot om Abbe som var en metafor för ett barn. Abbe fick i all välmening äta det han gillade, socker, och skräpmat, allt som inte var bra för honom . Abbe var lycklig men till slut så gick det inte så bra för honom. Han blev sjuk av all den onyttiga mat som han hade ätit.
Det var en rolig berättelse som gav en tankeställare om att vi ger våra barn mat som vi aldrig ens skulle ge till våra hundar.

Hon talade om att fetma och höga insulinnivåer hos barn kan vara kopplat till en tidigare pubertet än tidigare

Hon pratade om att barn ofta har problem med magen och att det är en av de vanligaste orsakerna till läkarbesök och att det ofta beror på en felaktig kost med för mycket socker.

Ann gjorde också reklam för den nystartade Kostfonden som arbetar för högkvalitativ forskning som kan stärka kostens roll i vården.

Lunchen som serverades var uppskattad. I dag bestod den av ugnsbakad lax med grädde, grönsaker och smör. Ingen verkade efterfråga pasta, potatis eller ris.

Gott med ugnsbakad lax med grönsaker och smör

Gott med ugnsbakad lax med grönsaker och smör

Lunchpaus i solen med Fredrik Biörk, Lena Winther, Pernilla Lantz och Fredrik Söderlund.

Lunchpaus i solen med Peter Biörk, Lena Winther, Pernilla Lantz och Fredrik Söderlund.

Efter lunchen så fortsatte föreläsningarna

Mats Humble

Mats Humble

Mats Humble

Mats Humble är överläkare och psykiatriker och höll ett föredrag om D-vitamin och dess betydelse.

Han berättade hur stor betydelse D-vitamin har för hjärnan. Brist på D-vitamin är kopplat till depressioner, autism, schizofreni och andra neuropsykiatriska sjukdomar.

Vi behöver en mycket högre dos av D-vitamin än den dos som svenska läkare generellt rekommenderar. Solen ger oss mycket mer och vi ska ta höga doser för att det ska vara skadligt.

Han talade om att utlandsfödda med mörk hy eller heltäckande klädsel oftare uppvisade brist D-vitamin då huden inte exponerades för solen och att det tog längre tid att bilda D-vitamin genom huden för mörkhyade.
Han rekommenderade de flesta på våra breddgrader att ta D-vitamin-tillskott

Fredrik ”Majoren” Söderlund

Fredrik Söderlund

Fredrik Söderlund

Fredrik är yrkesofficeraren som utmanade läkare och dietister. Han är moderator på Kostdoktorn, och höll en föreläsning om hur han upptäckte LCHF och blev av med sötsug, dålig tandhälsa, förkylningar, nästäppa, psoriasis, trötthet och övervikt.
Efter att skaffat sig mer och mer kunskap så började han att hjälpa sina kollegor till ett friskare liv. Han berättade om sin kollega som tävlade i enduro på elitnivå och fick diabetes. Han var, som han kallade det själv, multisjuk med inflammationer, psoriasis, ledvärk mm och fick till slut upphöra med sin sport. Pga sin sjukdom så var han tvungen att byta arbetsuppgifter och hamnade på samma grupp som Fredrik. Det blev hans räddning. Genom sina kunskaper om LCHF så kunde Fredrik hjälpa sin kollega som sakta men säkert blev allt friskare. Några år senare så tävlar hans kollega i enduro igen!

Samling vid grillen

På kvällen samlades vi vid grillen igen. Stämningen var hög och tidningen var där för att göra en intervju. Hoppas vi får se resultatet på Kostdoktorn. Det var mycket mingel, prat och skratt. LCHF gör något med humöret! 🙂

Riktigt vackert på grillen! Bara godsaker.

Riktigt vackert på grillen! Bara godsaker.

Ann-Sofi Bengtsson, en av arrangörerna, och några av Karlstad's gladaLCHF-damer

Ann-Sofi Bengtsson, en av arrangörerna, och några av Karlstad’s gladaLCHF-damer

Tack för en härlig helg! Vi ses nästa år!

/Marie
Gävle Kost & Livsstil

Här kan du läsa mina två tidigare rapporter från LCHF Event Säffle.

LCHF Event Säffle – Invigningsdagen

LCHF Event Säffle – Dag 1

(Visited 586 times, 2 visits today)

Relaterat innehåll

LCHF Event Säffle - Dag 1

Det är tyst i stugan och Jag är uppe med tuppen för att hinna skriva några rader om gårdagen, dag 1 på eventet. Det var en innehållsrik dag med fem...

LCHF Event Säffle - Invigningsdagen

God morgon på er! Jag är nyvaken i vår stuga och det är fredag morgon. Utanför fönstret är det sol och blå himmel. Torsdagen började tidigt med tå...

LCHF-Camping i Säffle 2015

Vilken helg jag har haft i Säffle, lyssnat på intressanta föreläsare, träffat massa nya vänner som delar samma intresse för kost och hälsa. Jag delade...

LCHF Event Säffle - En fantastisk helg

Då sitter vi i bilen, jag och Pernilla Lantz, på väg hem från LCHF eventet 2015. Vägen hem till Gävle går via Falun. Vilken helg det varit! Härliga...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!