Fannys Jansson

Det går jättebra att ersätta grädde och färskost med kokos- grädde. Ansjovisen tar bort det mesta av kokossmaken.
Antal: 4–6 portioner på ett julbord
  • Energi: 426 kcal
  • Fett: 40 gram/portion
  • Kolhydrater: 12 gram/portion

Ingredienser

  • 400 g rättika eller kålrabbi
  • 2 stora gula lökar
  • 200 g färskost (eller kokosmjölk)
  •  2 dl grädde (eller kokosmjölk)
  • 100 g ansjovis
  • 1 msk mandelmjöl
  • salt och peppar
  • 50 g smör

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader • Skala och skiva rättikan/kålrabbin tunt • Gör sedan stavar, några millimeter breda • Koka dem i rejält saltat vatten cirka 8 minuter • Ånga av ordentligt i en sil • Skala och skär löken tunt • Stek den försiktigt i smör så den mjuknar, men inte bränns • Blanda samman färsk­ ost och grädde samt ansjovis både spad och filéer (du kan klippa dem lite om du vill ha mindre bitar) salta och peppra efter smak • Lägg rättikan/ kålrabbin i en form med höga kanter • Höll över gräddblandningen, blanda runt, strö över mandelmjöl och hyvla några smörskivor (med osthyvel) på toppen • Grädda i ugnen cirka 30–40 minuter.

Receptförfattare:

Fotograf: Fanny Lindkvist

Relaterat innehåll

Julköttbullar

Saftiga julköttbullar som förgyller julbordet! Lär dig ett enkel trick för att få klotrunda bullar utan stekos!...

Julpastej med apelsinlök

Julpastej 1. Fräs lök och vitlök några minuter i smör utan att det får färg. Krydda och ställ åt sidan. Stek även kycklinglever och bacon i smör i cir...

Hemgjord glögg smaksatt med granatäpple

Att göra egen glögg är inte så svårt! Här kommer en variant smaksatt med lite granatäpple!...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!