Julpastej med apelsinlök

Ingredienser
Julpastej
- 1 finhackad rödlök
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 2 msk smör
- 450 g kycklinglever
- 140 g tärnad bacon
- salt & peppar
- 6-8 sardellfiléer
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 msk konjak eller calvados (kan uteslutas)
- 1 dl hackad persilja
- 1 msk torkad rosmarin
- 1 paket skivad bacon till servering
Apelsinsyltad rödlök
- 2 små rödlökar
- 1 msk rapsolja eller smör
- 1/2 apelsin, saft och zest
- 1 msk äppelcidervinäger
- 3 nejlikor, mortlade
- salt & peppar
Gör så här
Julpastej
1. Fräs lök och vitlök några minuter i smör utan att det får färg. Krydda och ställ åt sidan. Stek även kycklinglever och bacon i smör i cirka tio minuter. Levern ska få fin färg och bli genomstekt men inte mer. Salta och peppra.
2. Lägg lök, lever, bacon, sardeller och smör i en matberedare och mixa till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt spriten och rör om.
3. Lägg smeten i en form som rymmer 1 liter (eller två mindre) och täck över med plastfolie. Låt stå i kylen över natten. Håller 4–5 dagar i kylen och kan med fördel frysas.
4. Stek baconskivorna knapriga. Smula dem på pastejen inför serveringen.
Apelsinsyltad rödlök
1. Skala och skicka löken i tunna skivor. Stek den försiktigt. Den ska inte ta färg.
2. Häll i apelsinsaft, vinäger och kryddorna. Koka ihop på låg värme i 5–10 minuter.
3 Tillsätt zesten på slutet.
Fotograf: Emma Shevtzoff