Janssontarteletter

Ingredienser
Pajbotten
- 3 dl mandelmjöl
- 1/2 dl skalade sesamfrön
- 1 msk fiberhusk
- 1/2 tsk salt
- 30 g smör
- 1 ägg
Äggstanning
- 3 ägg
- 1 dl vispgrädde
Fyllning
- 2 gula lökar, skivade
- 1 msk smör, kokos- eller olivolja
- salt & peppar
- 1/2 burk ansjovis
- 100 g riven Västerbottensost, eller annan lagrad ost
Gör så här
1. Kör mandelmjöl och sesamfrön i mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck degen i formarna och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp cirka 30 minuter. Du kan förgrädda i 7–8 minuter men går bra att hoppa över det momentet.
2. Vispa ihop ägg och vispgrädde.
3. Bryn den tunt skivade löken på medelhög värme tills den fått fin färg utan att brynas. Krydda och låt svalna en stund innan du lägger löken i pajskalet.
4. Lägg ansjovisfiléerna i ett fint mönster. Blanda osten i äggstanningen och häll över. Grädda pajerna i 175 grader i cirka 15–20 minuter.
Fotograf: Emma Shevtzoff