Krämig kycklinggratäng

- Energi: 965 kcal
- Protein: 65 gram/portion
- Fett: 72 gram/portion
- Kolhydrater: 12 gram/portion
Ingredienser
- 3 dl vispgrädde eller crème fraiche
- 1 msk grön pesto
- 1/2 citron, saften
- 4 hela kycklingklubbor *
- 2 msk olivolja
- salt, peppar
- 1 purjolök
- 400–600 g blomkål i små buketter, färska eller frysta
- 200 g riven ost
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader • Blanda grädde/crème fraiche, pesto och citronsaft • Dela kycklingklubborna i två delar och bryn dem i olivolja tills de fått vacker färg och är nästan genomstekta • Smaksätt med salt och peppar och lägg i en ugnsfast form • Skölj och skiva purjon fint och lägg tillsammans med blomkålsbuketterna på kycklingen • Du kan förvälla blomkålen i lättsaltat vatten om du vill, men det behövs inte om du använder riktigt små buketter • Häll över gräddblandningen • Strö över osten och gratinera i mitten av ugnen i 20 minuter eller tills blomkålsbuketterna är mjuka och då är även kycklingen genomstekt.
* Det går lika med med urbenad lår eller bröstfilé, fast helst med skinnet på för den goda smakens skull.
Fotograf: EMMA SHEVTZOFF