Rimmad fläsklägg och blomkålsmos med pepparrot

Antal: 4 portioner
  • Energi: 545 kcal
  • Protein: 80 gram/portion
  • Fett: 21 gram/portion
  • Kolhydrater: 6 gram/portion

Ingredienser

  • Fläsklägg

  • 1-1,5 kg rimmad fläsklägg med ben
  • 1 stor morot
  • 1 gul lök
  • 10 cm purjolök
  • 10 vitpepparkorn
  • 6 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • vatten
  • Blomkålsmos med pepparrot

  • 1 blomkålshuvud
  • pepparrot, färskriven
  • 50 g smör
  • buljong
  • salt & peppar
  • 1 näve finhackad persilja till servering

Gör så här

Fläsklägg:

Skölj av fläskläggen i kallt vatten. Lägg den i en gryta. Täck med kallt vatten och koka upp. Skumma väl.
Skölj, skala och skär grönsakerna i grova bitar och lägg ner runt köttet tillsammans med peppar och lagerblad. Koka under lock på svag värme i cirka tre timmar, tills köttet börjat lossna från benen.

Blomkålsmos:

Lägg blomkålshuvudet i bitar i grytan när köttet är nästan klart. Låt sjuda färdigt 15 minuter. Blomkålen ska vara mjuk. Ta upp blomkålen med hålslev. Mosa med potatisstöt i en kastrull. Smaksätt med färskriven pepparrot efter smak. Rör ner smöret och lite buljong från koket.

Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Värm försiktigt om så behövs. Servera i djupa tallrikar. Lägg först moset och sedan skivor av köttet. Häll lite buljong och garnera med finhackad persilja.

Fler av Birgittas recept hittar du på hennes blogg!

Receptförfattare:

Fotograf: Mikael Eriksson

Relaterat innehåll

Ugnsstekt kyckling med gräddsås

Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten. Låt rinna av väl. Sätt ugnen på 225 grader. Salta och peppra fågeln invändigt och bind upp ben oc...

Valnötsbröd

Näringsberäkningen gäller för hela limpan....

Energidryck med kryddsmak

Pressa frukterna. Blanda alla ingredienser och häll upp i två muggar. Granatäppelsaften kan du byta mot osötad tranbärssaft eller lingondricka. Gör...

Majonnäs

Näringsberäkningen gäller för hela satsen....

Aioli

Näringsberäkningen gäller för hela satsen....

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!