Sommartårta LCHF
- Energi: 5071 kcal
- Protein: 11 gram/portion
- Fett: 50 gram/portion
- Kolhydrater: 5 gram/portion
Ingredienser
Tårtbotten
- 6 ägg
- 0,5 dl sockerströersättning
- 180 g smör
- 0,5 dl kokosmjöl
- 1,5 dl hasselnötsmjöl
- 2 dl mandelmjöl
- 3 tsk bakpulver
- 2 dl mosade hallon eller andra röda bär
Chokladmousse
- 2 ägg
- 50 g mörk choklad (minst 70%)
- 1,5-2 dl vispgrädde
- 1 krm vaniljpulver
Garnering
- 2-3 dl vispgrädde
- färska bär
Gör så här
Sätt på ugnen på 175 grader. Smöra en springform, cirka 24 i diameter, och lägg lite hasselnötsmjöl i botten. Vispa äggen pösigt i några minuter. Smält smöret på medelsvag värme. Låt sockerströersättningen smälta med. Häll smöret i äggen. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten. Blanda väl. Häll upp i formen och grädda i 25 minuter. Känn med sticka mot slutet. Låt bottnen svalna innan du delar. Tårtbotten kan med fördel bakas dagen innan.
Chokladmousse
Dela äggen. Vispa äggvitan hårt. Smält chokladen i vattenbad. Rör ner äggulorna i chokladen. Rör mer chokladsmeten i de vispade vitorna. Blanda väl, tills du fått en hyfsad jämn smet. Vispa grädden väl – men inte för hårt – med vaniljpulvret. Blanda ihop grädde och smet. Ställ i kylen några timmar så det stelnar. Kan med fördel bakas dagen innan.
Tårtan
Dela bottnen i två delar. Sprid ett tunt lager bärmos på varje del. Bred chokladmoussen över nedre delen. Lägg andra delen ovanpå med bärmossidan neråt. Nu är det dags att garnera tårtan. Vispa grädden och bred den överst. garnera med färska bär.
Fotograf: Annie Anderberg