Sommartårta LCHF

Antal: 19 portioner
  • Energi: 5071 kcal
  • Protein: 11 gram/portion
  • Fett: 50 gram/portion
  • Kolhydrater: 5 gram/portion

Ingredienser

  • Tårtbotten

  • 6 ägg
  • 0,5 dl sockerströersättning
  • 180 g smör
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 1,5 dl hasselnötsmjöl
  • 2 dl mandelmjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 dl mosade hallon eller andra röda bär
  • Chokladmousse

  • 2 ägg
  • 50 g mörk choklad (minst 70%)
  • 1,5-2 dl vispgrädde
  • 1 krm vaniljpulver
  • Garnering

  • 2-3 dl vispgrädde
  • färska bär

Gör så här

Sätt på ugnen på 175 grader. Smöra en springform, cirka 24 i diameter, och lägg lite hasselnötsmjöl i botten. Vispa äggen pösigt i några minuter. Smält smöret på medelsvag värme. Låt sockerströersättningen smälta med. Häll smöret i äggen. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten. Blanda väl. Häll upp i formen och grädda i 25 minuter. Känn med sticka mot slutet. Låt bottnen svalna innan du delar. Tårtbotten kan med fördel bakas dagen innan.

Chokladmousse 

Dela äggen. Vispa äggvitan hårt. Smält chokladen i vattenbad. Rör ner äggulorna i chokladen. Rör mer chokladsmeten i de vispade vitorna. Blanda väl, tills du fått en hyfsad jämn smet. Vispa grädden väl – men inte för hårt – med vaniljpulvret. Blanda ihop grädde och smet. Ställ i kylen några timmar så det stelnar. Kan med fördel bakas dagen innan.

Tårtan

Dela bottnen i två delar. Sprid ett tunt lager bärmos på varje del. Bred chokladmoussen över nedre delen. Lägg andra delen ovanpå med bärmossidan neråt. Nu är det dags att garnera tårtan. Vispa grädden och bred den överst. garnera med färska bär.

Receptförfattare:

Fotograf: Annie Anderberg

Relaterat innehåll

Ljuvlig hallontårta LCHF

Mazarinbotten  Sätt på ugnen på 175 grader. Mixa mandelmjöl och grädde till lämplig mandelmassekonsistens. Låt mandelmassan vara kvar i matberedaren, ...

Bärtårta med choklad

Botten Sätt ugnen på 175 grader.  Dela äggen. Fram med mixerstav eller matberedare och gör en smet av allt utom med äggvitorna. Hårdvispa äggvitorna o...

Födelsedagstårta à la LCHF

Botten: Sätt ugnen på 170 grader. Smörj en springform, cirka 22 cm. Och strö kokosflingor. Vispa ägg och sukrin poröst i 15 minuter. Blanda ihop övrig...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!