Soppa med purjo & parmachips

Antal: 4-5 portioner
  • Energi: 592 kcal
  • Protein: 18 gram/portion
  • Fett: 68 gram/portion
  • Kolhydrater: 15 gram/portion

Ingredienser

  • 2-3 purjolökar
  • 200 g blomkål eller annan kål
  • 2 buljongtärningar
  • salt & peppar
  • 1 paket fetaost eller philadelphiaost
  • 1 msk fransk osötad dijonsenap
  • 2-3 dl vispgrädde eller crème fraîche
  • några klickar smör eller en matsked olivolja/kallpressad rapsolja
  • örtkryddor efter tycke och smak
  • ev vatten
  • 3 ägg
  • 4-5 parmaskinka
  • Pesto

  • 1 kruka basilika eller annan örtkrydda
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1-1,5 dl god kallpressad olja

Gör så här

Skölj två-tre purjolökar ordentligt. Skär i dem 2-3 cm stora bitar. Lägg purjon i en större kastrull. Fyll på med vitkål som du också skurit i mindre bitar/skivor – det räcker med ett par hekto. En halv mindre blomkål eller en bukett broccoli funkar lika fint. Ett par palsternackor är också gott. Häll i 1,5 liter vatten. Tillsätt två ekologiska buljongtärningar – höns eller grönsak. Koka upp snabbt. Det tar bara max 5-10 minuter. Grönsakerna ska vara al dente. Kör alltihop med stavmixer tills du är nöjd med konsistensen. Får gärna vara lite grovt! Salta och peppra.

Ta undan kastrullen från plattan. Sedan är det dags att ge soppan rätta krämigheten. Blanda i ett paket philadelfiaost eller feta, 1 msk fransk osötad senap, 2-3 dl vispgrädde eller creme fraiche, några klickar smör eller en matsked olivolja/kallpressad rapsolja. Krydda med örtkryddor efter tycke och smak. Ett par tsk torkad oregano eller basilika är gott! Tillsätt ev mer vätska. Smaka av! Värm lite försiktigt om soppan hunnit svalna! Vispa ihop tre ägg i en bägare med stavmixern. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt äggsmeten i fin stråle samtidigt som du rör om. Ät bums! Servera med lite pesto (gärna hemlagad) och parmaskinkachips.

Parmachips

Lägg ut i 1 skiva/portion på bakpapper på en ugnsplåt och torka i ugnen på 150 grader under tiden som du lagar soppan.

Enkel pesto

Mixa valfria färska örter (motsvarande en kruka) som basilika, persilja och koriander. Eller till och med dill! Det går bra att blanda olika sorter. Tillsätt 1-2 viklöksklyftor, salta och peppra och mixa ihop med minst 1 dl fin olivolja eller kallpressad rapsolja. Tillsätt mer olja tills du är nöjd med konsistensen.

Receptförfattare:

Fotograf: Anne Aobadia

Relaterat innehåll

Laxfrittata med chili

Bästa laxfrittatan med blomkål, paprika och chili! Otroligt enkel och väldigt god. Allra bäst ljummen med grönsallad och en syrlig vinägrett till....

Snabba tisdagsfisken

Den här fiskrätten kom till en tisdag när eviga frågan ”vad-ska-vi-äta-till-middag” dök upp. Det fanns ett torskblock i frysen, ett paket fetaost i ky...

Ugnsrostad broccoli

Väldigt god sidorätt som sköter sig själv och passar till all slags kött - stekt, grillat och så klart även fiskrätter....

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!