Inkokt lax med ramslökshollandaise och grönsakspasta

- Energi: 595 kcal
- Protein: 33 gram/portion
- Fett: 59 gram/portion
- Kolhydrater: 4 gram/portion
Ingredienser
Inkokt lax
- 2 liter vatten
- 1/2 dl ättika, 24%
- 5 lagerblad
- 10 kryddpepparkorn
- 2 tsk senapsfrön
- 1 1/2 msk salt
- 1 fänkål
- 1 morot
- 1 kg laxfilé
- 2 rödlökar
- 1 knippe dill
Ramslökshollandaise
- 4 äggulor
- 200 g smör
- 5 ramslöksstjälkar
- 2 msk citronsaft
- salt
Grönsakspasta
- 500 g sparris
- 2 morötter (eller 1 zucchini)
Gör så här
Den inkokta laxen:
Koka upp vatten, ättika, kryddor, strimlad fänkål och morot i en stor kastrull och låt koka i 10 minuter. Skär bort skinnet på laxen och dela den i cirka 3 x 3 cm stora kuber.
Lägg den strimlade löken i lagen och koka i ytterligare 5 minuter, stäng sedan av värmen. Lägg i laxen och dillen i lagen och täck med plastfolie och lock. Låt stå kallt i kylskåpet över natten.
Ramslökshollandaise:
Lägg äggulorna i en hög behållare. Smält smöret och ställ mixern i botten på den behållaren med äggulorna i och häll sakta i smöret samtidigt som du mixar nerifrån och upp.
Tänk att det understa lagret ska hinna bli ljust och krämigt innan du tar upp mixern • Tillsätt sedan citronsaft och ramslök. Smaka av med salt.
Grönsakspastan:
Strimla sparrisen mot en skärbräda med en osthyvel och moroten med en potatisskalare. Koka i ca 3 minuter i saltat vatten.
Fler av Jills recept hittar du på jillsmat.se!
Fotograf: Jill Wallentin