Inkokt lax med ramslökshollandaise och grönsakspasta

En svensk klassiker i lite ny tappning som serveras med en ljuvligt god hollandaisesås som du mixar ihop på tre minuter.
Antal: 6 portioner
  • Energi: 595 kcal
  • Protein: 33 gram/portion
  • Fett: 59 gram/portion
  • Kolhydrater: 4 gram/portion

Ingredienser

  • Inkokt lax

  • 2 liter vatten
  • 1/2 dl ättika, 24%
  • 5 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 2 tsk senapsfrön
  • 1 1/2 msk salt
  • 1 fänkål
  • 1 morot
  • 1 kg laxfilé
  • 2 rödlökar
  • 1 knippe dill
  • Ramslökshollandaise

  • 4 äggulor
  • 200 g smör
  • 5 ramslöksstjälkar
  • 2 msk citronsaft
  • salt
  • Grönsakspasta

  • 500 g sparris
  • 2 morötter (eller 1 zucchini)

Gör så här

Den inkokta laxen:
Koka upp vatten, ättika, kryddor, strimlad fänkål och morot i en stor kastrull och låt koka i 10 minuter. Skär bort skinnet på laxen och dela den i cirka 3 x 3 cm stora kuber.

Lägg den strimlade löken i lagen och koka i ytterligare 5 minuter, stäng sedan av värmen. Lägg i laxen och dillen i lagen och täck med plastfolie och lock. Låt stå kallt i kylskåpet över natten.

Ramslökshollandaise:

Lägg äggulorna i en hög behållare. Smält smöret och ställ mixern i botten på den behållaren med äggulorna i och häll sakta i smöret samtidigt som du mixar nerifrån och upp.

Tänk att det understa lagret ska hinna bli ljust och krämigt innan du tar upp mixern • Tillsätt sedan citronsaft och ramslök. Smaka av med salt.

Grönsakspastan:

Strimla sparrisen mot en skärbräda med en osthyvel och moroten med en potatisskalare. Koka i ca 3 minuter i saltat vatten.

Fler av Jills recept hittar du på jillsmat.se!

Receptförfattare:

Fotograf: Jill Wallentin

Relaterat innehåll

Rödbetssoppa med ingefära och smetana

En fantastiskt god och vacker soppa med en fräsch smak av ingefära. Servera som förrätt, varför inte i små snapsglas?...

Midsommarsallad med jordgubbar, picklad silverlök och getostdressing

Ingen midsommar utan jordgubbar eller hur? Här kommer en härlig sallad med knapriga nötter och krämig getostdressing....

Langos med västerbottenost och löjrom

Min svenska och glutenfria variant på langos med smak av västerbottensost. Försvinnande goda!...

Sillbakelser med äpple och pepparrot

Vanlig inlagd sill innehåller över 2o procent socker så det är inte konstigt att det nästan smakar som godis. Här kommer en helt sockerfri sillvariant...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!