Krämig tomatsoppa med halloumikrutonger

- Energi: 470 kcal
- Protein: 12 gram/portion
- Fett: 35 gram/portion
- Kolhydrater: 20 gram/portion
Ingredienser
- Tomatsoppa
- 1 gul lök, finhackad
- 2 msk olivolja
- 2 burkar tomater
- 1/2 msk rödvinsvinäger
- 1 rostad vitlök*
- 2 dl grädde eller crème fraiche
- salt, peppar
- 1/2 dl hackad persilja
- Halloumikrutonger
- 150 g halloumi
- 1 msk olivolja
- nymald svartpeppar
Gör så här
Tomatsoppa
Ta fram en tjockbottnad kastrull • Fräs den finhackade löken i 1 msk olivolja några minuter tills löken blivit mjuk utan att få för mycket färg • Häll i tomater och vinäger • Koka upp och sänk sedan värmen något, låt puttra en kvart • Tillsätt den rostade vitlöken och grädden • Mixa med stavmixer till slät konsistens och smaka av med salt och peppar • Servera med halloumikrutonger och ringla över lite extra olivolja • Toppa med hackad persilja.
Halloumikrutonger
Skär halloumin i tunna skivor och tärna sedan så fint som möjligt • Värm upp olivoljan försiktigt i en större stekpanna och fräs osten tills den blir gyllene • Se till att ha lite mellanrum mellan tärningarna så att de inte smälter ihop • Peppra innan servering.
* Så rostar du vitlök! Dela en hel vitlök utan att skala den • Lägg ut klyftorna i en ugnsfast form och ringla över lite olja • Rosta varsamt i cirka 150 grader, 20 minuter, eller tills klyftorna fått fin färg • Låt svalna och pilla bort skalet.
Fotograf: Emma Shevtzoff