Friterad fisk med gräddstuvad spenat

- Energi: 750 kcal
- Protein: 48 gram/portion
- Fett: 60 gram/portion
- Kolhydrater: 4 gram/portion
Ingredienser
- Gräddstuvad spenat
- 400 g djupfryst spenat
- 2 vitlöksklyftor eller 1 schalottenlök
- 2 msk smör
- 2 dl grädde
- citronzest, 1/2 citron
- salt, peppar
- Friterad fisk
- 1–2 ägg
- 1/2 dl vispgrädde
- 1 dl parmesan, färskriven
- 2 msk mandelmjöl eller Pofiber om du inte tål mandel
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 800 g vit fiskfilé, torsk eller kojla
- 5 dl olja av god kvalitet, till fritering
Gör så här
Gräddstuvad spenat
Ta fram den djupfrysta spenaten och låt tina • Krama ur eventuell vätska • Fräs den finhackade vitlöken – eller schalottenlök om du inte gillar vitlök – i smöret • Tillsätt spenaten och rör om • Slå på grädden och låt puttra i några minuter • Riv citronzesten över • Smaka av med salt och peppar och servera direkt.
Friterad fisk
Vispa ägg och grädde i en djup tallrik • Blanda parmesan, mandelmjöl/Pofiber, salt och peppar i en annan djup tallrik • Skär filén i portionsbitar och doppa först i ägget och sedan i paneringen • Värm oljan till 160–180 grader, saknar du termometer kan du testa att lägga i en liten bit panerad fisk, om den blir gyllenbrun på ca 1 minut är temperaturen rätt • Men fortsätt att hålla koll och justera värmen • Fritera fisken tills den fått fin färg och servera direkt till den gräddstuvade spenaten.
TIPS!
Detta recept ingår i min senaste kokbok Vardagsgott! som du kan beställa här till bästa pris.
800 g vit fiskfilé, torsk eller kolja
5 dl rapsolja av god kvalitet, helst
kallpressad, att fritera i.
Fotograf: Emma Shevtzoff