Överkörd spanjor
- Energi: 800 kcal
- Protein: 80 gram/portion
- Fett: 52 gram/portion
- Kolhydrater: 4 gram/portion
Ingredienser
- 1 normalstor kyckling, cirka 1,3 kg
- 2 msk olivolja
- 5-10 vitlöksklyftor, skivade
- 1 citron, saften
- 1 dl persilja, finhackad
- salt, peppar
- 1 tsk örtkrydda
- 1-2 dl aioli
- SERVERING
- 800 g savoykål
- 2 msk olivolja
- salt, peppar
Gör så här
- Glöm allt du lärt dig om hur man ska stycka kyckling. Här ska kycklingen styckas brutalt i jämnstora bitar.
- Fördela bitarna på en smord ugnsplåt eller en långpanna. Salta och peppra ordentligt och strö över vitlöken och persiljan. Till sist häller du över citronsaften.
- Stek på hög värme, 225–250 grader, tills bitarna fått fin färg och vitlökskivorna är brunrostade. Det kan ta 30–40 minuter beroende på hur stora kycklingdelarna är. Möjligen kan man sänka värmen mot slutet.
- Servera med aioli och en matig sallad eller annan god sidorätt, till exempel pommesen på sidan 111.
TIPS! Vill du inte stycka kycklingen själv kan du välja färdigstyckade kycklingdelar som lår och klubba. Och om ni är många runt matbordet så är det bara göra dubbel sats i långpanna!
Fotograf: Emma Shevtzoff






















