Gratinera mera!
AktuelltGRA-TÄNG smaka på det ordet. Med den lilla konstpausen mellan GRA och TÄNG. Visst vattnas det i munnen bara man tänker eller hör namnet på denna underbara allt-i-ett-rätt som kan varieras i det oändliga?
I sista numret av Matkärlek bjöd jag på några av mina bästa gratänger. För gratäng är perfekt LCHF-mat när du skippar de värsta högkolhydratbomberna som potatis, pasta och ris. Och ersätter dem med hälsosamma lågkolhydratgrönsaker. Budget eller lyx. Kryddigt eller milt. Enkelt eller avancerat. Ja, det är bara att blanda friskt efter humör och smak. Det finns lika många gratänger som det finns kockar och varje land har sin egen nationalgratäng.
Fransmännen uppfann den klassiska potatisgratängen som där kallas Gratin dauphinois. Vi har vår egen variant – Janssons frestelse med smak av ansjovis och smörstekt lök. Grekerna mumsar helst sin moussaka medan italienarna ägnar timmar åt att laga lasagne och andra ostgratinerade pastarätter i tomatsås. I USA frossar man gärna i Macaroni and Cheese. Och så vidare.
Två saker har de flesta gratänger gemensamt oavsett härkomst. De innehåller ofta en fet sås som binder ihop ingredienserna och ost. Helst både i och ovanpå. Utan ost ingen gratäng, så är det bara! Som sagt – var generös med osten och ös på med bra, prisvärda grönsaker så kan du dra ner på det dyrare röda köttet, fisken eller fågeln.
Här är jag fem lättlagade och plånboksvänliga vardagsgratänger med köttfärs och kyckling. Det är riktigt mättande måbramat, så kallad comfort food, i dess bästa mening. Fiskgratänger är ett eget kapitel som jag återkommer till längre fram.
Anne