Indiska blomkålsbollar
- Energi: 260 kcal
- Protein: 6 gram/portion
- Fett: 25 gram/portion
- Kolhydrater: 6 gram/portion
Ingredienser
- 1 litet blomkålshuvud, 700 g
- 1 tsk spiskummin, mald
- 1 tsk Fiberhusk
- 1 dl kokosnötsmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1 msk finriven färsk ingefära
- 2 tsk sambal oelek, eller en finhackad röd chilipeppar
- ó dl finhackad färsk mynta eller koriander
- 2 ägg
- rapsolja till fritering
Gör så här
Skär bort blast och stock från blomkålen och riv resten på ett grovt rivjärn eller ännu hellre i en matberedare • Blanda alla torra ingredienser i en skål och tillsätt resten och forma till cirka 25–30 bollar • Värm rikligt med rapsolja i en kastrull med tjock botten eller fritös till 160 grader • Fritera bollarna i omgångar 3–4 minuter, ett halvt dussin brukar vara lagom • Ta upp med hålslev och lägg på hushållspapper • Håll varmt i ugnen på 100 grader och servera med het sambalmajonnäs och sallad!
Servera gär en et sambalmajonnäs som du gör så här:
Blanda 2 dl majonnäs med 2 tsk sambal oelek, en näve finhackad färsk mynta eller koriander och kanske en klick turkisk
TIPS! Det går bra att göra bollarna med blomkålsris från ICA . Praktiskt när man har ont om tid. För det är ju ändå lite pyssel med att tillre da och fritera bollar na. Har du ingen färsk mynta går det lika bra med finhacka d pers ilja och 1 tsk torka d mynta.
Receptet är hämtat från kokboken Mera matkärlek, beställ den här
Fotograf: Emma Shevtzoff