Spenat- och chèvrepaj med sallad

Ingredienser
- PAJBOTTEN
- 3 dl mandelmjöl
- ½ dl skalade sesamfrön
- 1 msk fiberhusk
- ½ tsk salt
- 1 ägg
- 40 g smör
- ÄGGSTANNING
- 5 ägg
- 2 1/2 dl vispgrädde
- salt, peppar
- FYLLNING
- 200 g färsk spenat
- 2 msk smör
- 1 vitlöksklyfta
- 1 krm muskot, mald
- 100 g riven lagrad ost
- 150 g chèvre, skivad
Gör så här
Här är ett riktigt bra pajrecept med knaprig botten på mandelmjöl som förekommer i många receptsamlingar. Till det en vegofyllning med chèvre och spenat – en riktig supergrönsak som är rik på smak och nyttigheter. Väldigt gott till ägg och getost!
1. Kör mandelmjöl och sesamfrön i mixer. Tillsätt övriga
ingredienser och mixa till en deg. Tryck degen i en springform
och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp cirka 30 minuter.
Du kan förgrädda i 7–8 minuter men jag brukar hoppa över det
momentet.
2. Vispa ihop ägg och vispgrädde. Salta och peppra.
3. Hacka spenaten grovt. Finhacka vitlöken. Bryn vitlöken i smör ett par minuter. Lägg i spenaten och fräs lite till. Krydda.
4. Lägg spenathacket i det förgräddade pajskalet. Blanda den rivna osten i äggstanningen och häll över. Avsluta med att lägga ut chèvren i tunna skivor. Grädda i 175 grader 30–40 minuter.
Fotograf: FOTO EMMA SHEVZTOFF