Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/jag-kvavde-mina-kanslor-med-socker/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

“Jag kvävde mina känslor med socker”

Folk  
My LCHFingenjören Westerdahl

My 2009 och 2002.

I hela sitt liv har My brottats med viktproblem. Som nioåring räknade hon points, och 20 år gammal hade hon bantat sig upp till 170 kilo. Men en liten bok om lågkolhydratkost förändrade allt.

 Av Anna Sandahl Foto: Privat 

Boken, som var skriven av Sten Sture Skaldeman, hette GI-noll! och förespråkade lågkolhydratkost för viktminskning långt innan begreppet LCHF var etablerat i Sverige. När My ramlade över den stod hon på väntelistan för en gastric bypass-operation – en sista utväg efter alla försök att gå ner i vikt utan att lyckas.

Principen om att äta sig mätt på fett och ”riktig mat” gick emot allt som hon tidigare hade läst och provat, men hon hade inget att förlora. Så hon bestämde sig för att testa, och avbokade sin magoperation.

– Övergångsperioden var helt fruktansvärd. Jag sjukskrev mig. Jag har ju varit sockerberoende i stort sett hela livet och kände mig som en heroinist på avvänjning. Men det fanns en stor skillnad: plötsligt var jag mätt.

Vägen fram till de 170 kilona hade varit lång och ångestfylld. Som barn var My lite rundare än alla andra och särskilt förtjust i allt som var sött. Hon beskriver det som att hon förmodligen fötts med lite högre kolhydratkänslighet än andra människor – hon var alltid hungrig hur mycket hon än åt, och hade ett ständigt sug efter socker.

Som sjuåring fick hon beskedet att hennes pappa hade cancer. Bara något år därpå gick hennes mamma in i väggen, och det hela blev väldigt jobbigt att hantera. Det ledde till att My började tröstäta.

– Jag kvävde känslorna med socker och mat och stal pengar av mina föräldrar för att köpa godis i hemlighet. Det enda jag kunde tänka på var socker. Efter ett par år insåg mina föräldrar allvaret och sökte hjälp hos dietister och läkare – jag hade blivit jättestor. De satte mig på den ena dieten efter den andra, men jag var hungrig hela tiden.

My förstod inte varför hon inte kunde äta och bli mätt som andra barn. De påföljande skolåren fortsatte hon att gå av och på olika dieter – alla utan något vidare resultat – och jojobantandet följde med upp i tonåren.

Problemen kulminerade när hon som femtonåring flyttade hemifrån. Plötsligt var hon helt ensam och tog hand om sig själv. När ingen kunde se hur hon åt så spårade det ur helt.

– Det var som en revolt! Skit samma, jag har ju bantat hela livet, tänkte jag, och festade loss och åt precis det jag ville. Det enda jag fick i mig under en lång period var socker, tillsatser, gluten och alkohol.

När My ställde sig på vågen 2010 visade den error. Det berodde på att hon vägde 170 kilo. Hon kunde knappt knyta sina egna skor längre, och bilbältet gick inte runt magen.

– Det blev en väckarklocka. Herregud, jag kommer ju dö i förtid, något måste hända! Jag kände mig så värdelös som hade provat allt utan att lyckas. Ersättningspulver, Viktväktarna…

Det var då alternativet om en gastric bypass-operation dök upp. Hon bokade tid, väntetiden var ett år. Men efter någon månad kom hon över den lilla boken om lågkolhydratkost skriven av Sten Sture Skaldeman, som ställde allt på ända.

Hade hon gjort fel fel under alla dessa år? Kunde man verkligen äta fet mat och gå ner i vikt? Om hon kunde bespara sig själv en magoperation, så hade hon inget att förlora, resonerade hon.

My LCHFingenjören Westerdahl viktnedgång

Minus 80 kilo på lite mer än fyra år.

På den nya kosten kände hon sig plötsligt mätt. Kilona rasade och hon fick en enorm energi. Hon sov sex timmar per natt i stället för tio, och bestämde sig snart för att läsa upp sina betyg. Och hon klarade varenda tenta.

– Visst var det svårt i början, jag drömde om prinsesstårtor som kom flygande om nätterna, kallsvettades och hade ont i magen. Men jag bara körde på, för trots besvären så var jag faktiskt mätt hela tiden.

I dag har My tappat 80 kilo med LCHF och blivit fri från sin svåra astma. Läs hela reportaget i senaste numret av tidningen Matkärlek – ute i butik nu.

My bloggar på www.lchfingenjoren.se och är krönikör här på Matkärlek:

Öppna era hjärtan

Dags för diagnos!

FUCK IT. Jack vill bli snygg.

Stå upp för Skaldeman

Har du varit tjock?

Påskgodis – NEJ TACK!

Missionera mera!

Det är för stort för att vara ensam

(Visited 1 039 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!